Téli Mátra S

A Téli Mátra S Teljesítménytúrát 1994 óta rendezi meg a Hanák Kolos Turistaegyesület, majd kilenc év kihagyás után 2008-tól indította újra ezt a résztávot. Útvonala a Központi-Mátrában vezet, 90%-ban erdei utakon. A rövid távot viszonylag nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra legismertebb, szép részeit érinti. A túrát a Hanák Kolos Turistaegyesület a Cartographia Kft., Gyöngyös Város Önkormányzata, Mátrafüred Részönkormányzata, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete és Mátraszentimre Önkormányzata és iskolája támogatásával szervezi. A túra minden év január utolsó szombatján van.

Adatok
Következő: 2024. január 27. (szombat)
Rajt: 8:30 - 10:30, Mátra Szakképző Iskola Mátrafüred, Erdész u. 11.
Cél: ugyanott
Táv: 18,7 km
Szintemelkedés: 611 m
Szintidő: 5:30 óra
Nevezés: KIZÁRÓLAG ONLINE NEVEZÉS

Általános tudnivalók

Érdeklődés: info@telimtr.hu

Nevezés

 • Nevezni kizárólag a https://www.telimtr.hu oldalán lehet. Kedvezményes nevezési díjjal nevezni 2023. december 15-től 2024. január 20-ig, normál nevezési díjjal január 21-től január 26-ig lehet.
 • A kedvezményes nevezés időszaka alatt a nevezési felületen a rendezvény pólója is megvásárolható (nem kötelező, személyenként egy darab).
 • A helyszínen pólót csak korlátozott számban és méretben lehet vásárolni!
 • A nevezési díjat és a pólók árát együtt kell átutalni
 • A nevezési díjakról és a pólók áráról a nevezési űrlapon lehet tájékozódni.
 • A nevezés csak a nevezési díj beérkezésével válik érvényessé.
 • A nevezési díj befizetése kizárólag bankkártyával, illetve banki átutalással (három munkanapon napon belül), történhet, mindkét esetben OTP SimplePay-en keresztül, készpénzes fizetésre nincs lehetőség.
 • Helyszíni nevezés nincs.
 • A ki nem fizetett nevezések három munkanap után automatikusan törlődnek.
 • A kifizetett nevezést követően elektronikusan küldjük a számlát és a vonalkódos nevezési igazolást, melyet nyomtatva, vagy telefonon be kell mutatni a helyszínen. Minden nevezési igazolást egyszer fogadunk el.
 • A túrákra csak felnőttek nevezhetnek, így a gyerekek számára is a felnőtteknek kell megvenniük a nevezési csomagot.

A nevezés átruházása

A nevezési díjat a szervezők nem fizetik vissza, de a nevezés átruházható. A nevezés átruházásának ügyintézésére kizárólag a túra rajtjában van lehetőség, az alábbi módon:

 • A „Módosítások” asztalnál kell kitölteni egy adatlapot (név, születési idő, lakhely, ímélcím) a személycseréről.
 • Az új nevező veszi fel a korábbi nevező rajtcsomagját.
 • Amennyiben az eredeti nevező a nevezéskor vásárolt pólót, azt más méretre már nem tudjuk cserélni!

A nevezési díj tartalmazza:
 • a rendezvény útvonalának térképét, leírását, igazoló lapját
 • vonalkódos időmérést
 • frissítéseket
 • oklevelet
 • célfalatokat
 • internetes teljesítési statisztikákat
 • kutató-mentő biztosítást
 • csomagmegőrzést
 • szintidőn belüli teljesítés esetén kitűzőt

Rajtlap felvétel

Minden nevezett résztvevő a verseny napján a versenyközpontban tudja átvenni nevezési csomagját. Korábbi átvételére nincs lehetőség!

Kötelező felszerelés

 • feltöltött mobiltelefon,
 • saját pohár, kulacs, amibe a frissítőket lehet tölteni. (A frissítőállomásokon a környezetterhelés csökkentése érdekében kiosztható pohár nem lesz!)

Ajánlott felszerelés

 • Bejáratott bakancs (túracipő), szükség esetén túrabot, esőkabát.

Frissítés, ellenőrzés

A frissítésre az ellenőrzőállomásokon és a célban van lehetőség. (tea, víz, zsíros kenyér, lekváros kenyér, édesség, gyümölcs) Az ellenőrző pontokra a szervezők nem szállítanak személyes csomagokat.

A frissítő- és ellenőrzőpontok nyitvatartása és ellátása:

 • Regisztráció/térképfelvétel: 7:30-10:30
 • Rajt: 8:00-10:30
 • Lajosháza: 7:30-12:00 (alma)
 • Vörösmarty-th.: 8:30-15:50 (tea, édesség)
 • Gyökeres-forrás: 9:00-17:35
 • Cél: 10:00-20:00 (virsli, tea)

Elsősegélynyújtás

A feltöltött mobiltelefon kötelező felszerelés. A rendezvényt a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei biztosítják, a résztvevőknek azonban tudomásul kell venniük, hogy a terep jellege, adottságai miatt a segítők kijutása egy esetleges sérülés helyszínére időigényes lehet. Minden résztvevőnek kötelessége tehát kiemelten ügyelni saját, és a többi résztvevő testi épségére, és ha szükséges, segítenie a balesetet szenvedett sporttársának.

Elsősegély pontok: A Rajt-Cél állomás és az ellenőrzőpontok.

Környezetvédelem

Az útvonal érinti a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladnak. Minden résztvevőnek kötelessége óvni a természetet, elkerülni annak zavarását, és szükség esetén ezekre sporttársait is figyelmeztetni. A túra egésze alatt tilos a növények leszedése, az állatok bárminemű zavarása. A tájegység természeti értékeiről a Mátrai Tájvédelmi Körzet internetes oldalon lehet tájékozódni.

Minden ellenőrző állomáson szemeteszsák lesz. A hulladékot szigorúan csak ezekben, vagy a célban lévő szemétgyűjtőkben lehet elhelyezni.

Biztonsági előírások

A Téli Mátra rendezvény kerékpáros teljesítését nem fogadjuk el. A kutyával való túrázást nem javasoljuk.

Orvosi igazolás:

Nem szükséges, mindenki a saját felelősségére vesz részt az eseményen.

Szállás:

 • Az előző évektől eltérően 2023-ban nem lesz lehetőség a kollégiumban aludni.

Buszok:

A túra reggelén Gyöngyösről, a menetrendszerű járatokon (6:00; 6:35; 7:00; 7:35; 8:00) kívül külön busz is indul Mátrafüredre 7.10-kor és 7.50-kor, szintén a buszpályaudvartól. A menetidő 10 perc. Célszerű az autót Gyöngyösön hagyni és autóbusszal menni Mátrafüredre.

Részvételi feltételek

 • A rendezvényen részt vehet minden felkészült túrázó.
 • Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás.
 • A rendezvényen való részvétel feltétele a regisztrációs lap kitöltése és a nevezési díj befizetése.
 • Az online nevezéssel a résztvevő elfogadja a regisztrációs és nevezési feltételeket, a rendezvény , valamint az adatkezelési szabályzatot
 • A szintidőket a rendezőség szigorúan betartja.
 • A szervezők fenntartják az útvonal-, program- és időpont változtatás jogát.
 • A szervezők a résztvevők számát korlátozzák, a nevezést a létszámhatár elérésekor lezárják.

vissza a lap tetejére

Részletesen...

vissza a lap tetejére


Nyomtatás

Útvonalleírás - Téli Mátra S

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km). Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) vár és alma.

Lajosházáról északkeleti irányban indulunk tovább a jelzés mentén a Nagy-völgyben. Itt érdemes óvatosnak lenni, mert a patakon gyakran csúszós köveken, gerendákon kell átkelni. Az Erős-oldalban jobb felé kiágazik a zöld háromszög jelzés (8,3 km), de mi tovább megyünk a mentén, a patak mellett, melyet többször is keresztez a turistaút, majd elérjük a Csór-réti erdészeti utat (9,4 km). Tovább megyünk fölfelé, északkeleti irányba a jelzésen, és nemsokára elérjük a Hatökör ura nevű kereszteződést (9.9 km). Tovább követjük a jelzést a Vörösmarty Fogadóig (11,9 km), ami egyben minden távnak ellenőrző állomása, itt tea ad meleget.

Innen az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a jelzésen. Előbb a Nagy-Hidas-patakon kell átkelni (12,0 km), majd felkapaszkodunk Mátraházára (12,9 km). A jelzésen folytatjuk az utunkat dél felé, majd az országúton átkelve, kelet felől megkerüljük az edzőtábort és lefelé haladunk, továbbra is a on. A szanatórium hátsó kerítése (13,4 km) mellett meredek, suvadásos patakmederhez érünk.

Figyelem! A jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, igen veszélyes! Érdemes óvatosan haladni, a nyomból kilépve a szűz hóban menni, túrabotot használni. Semmiképpen ne csúszkáljatok!

A jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (14,7 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást jócskán átfagyott, ám mégis vidám pontőrökkel. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (16,7 km), ahonnan a jelzés egykettőre Mátrafüredre visz. A buszmegálló körfordulójánál balra térünk, és a kisvonat sínjei melletti járdán megyünk lefelé. 350 m után, a Fürdő utcát követve balra elhagyjuk a vonat pályáját, de a következő kereszteződésnél jobbra fordulva, a Fenyves utca végén újra a sínek mellé érünk. Miután átkeltünk a közúton, az Erdész utcán megyünk be a célba. (18,7 km)


vissza a lap tetejére

Nyomtatás

Ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: tengerszint feletti magasság, B: a szakasz hossza, C: az addig megtett út hossza, D: követendő turistajelzések, E: a szakasz szintemelkedése, F: az addigi összes szintemelkedés, G: a szakaszra ajánlott idő, H: az addig megtett útra ajánlott idő

: ellenőrző állomás T: tea, A: alma, K: kalóriapótlás, ZS: zsíros kenyér

Kérünk benneteket, hogy a lejtőkön ne csúszkáljatok, mert ezzel az utánatok jövők biztonságát veszélyeztetitek!

A megadott útvonalat semmiképp ne hagyjátok el! A mezőnyt biztonsági emberek is kísérik. 

 
S (18,7 km)   A B C D E F G H
(tszf) (km) (km) (jel) (m) (m) (perc) (óra:p)
Rajt: Erd. Isk. (312 m) Konferenciaterem 354 1,06 1,06 42 42 18 0:18
Konferenciaterem Cserkő-bánya 340 2,38 3,44 65 107 36 0:54
Cserkő-bánya Lajosháza EÁ A 365 2,99 6,43 99 206 46 1:40
Lajosháza Erős-oldali elág. 444 1,86 8,29 90 296 32 2:12
Erős-oldali elág. Vörösmarty th. EÁ T 650 2,67 10,96 219 515 55 3:07
Vörösmarty th. Mátraháza 714 1,92 12,88 89 604 34 3:41
Mátraháza Szanatórium hátsó 689 0,59 13,47 4 608 7 3:48
Szanatórium hátsó Gyökeres-forrás 555 1,35 14,82 2 610 16 4:04
Gyökeres-forrás Máriácska 414 1,83 16,65 1 611 24 4:28
Máriácska Mátrafüred (cél) T 312 2,06 18,71 0 611 31 4:59

vissza a lap tetejére